Σε ποια προβλήματα της οικογένειας μπορεί να βοηθήσει η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία;

Μοιράσου το:

H γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία για την οικογένεια είναι μια εμπεριστατωμένη παρέμβαση που αποσκοπεί στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των παιδιών και των γονέων τους με την αντιμετώπιση των ατομικών και οικογενειακών προβλημάτων που σχετίζονται με:

- συχνούς οικογενειακούς καβγάδες
- προβλήματα συμπεριφοράς
- κατάχρηση ουσιών
- εξάρτηση από το διαδίκτυο, κινητό τηλέφωνο
- θέματα ορίων και ανατροφής των παιδιών§ θλίψη και απώλεια / πένθος
- τραύμα μετά από ένα ιδιαίτερα στρεσογόνο γεγονός§ θέματα ψυχικής υγείας (κατάθλιψη, άγχος, διατροφικά προβλήματα, κ.ά.)
- προσαρμογή μετά από μια μεταβατική κατάσταση (π.χ. μετακόμιση, διαζύγιο, στρατιωτική θητεία, σπουδές, κ.ά.)

symvouleytiki paidion, efivon kai oikogeneias 1 symvouleytiki paidion, efivon kai oikogeneias 2

Πως λειτουργεί η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία στις οικογένειες;

Είναι σύντομη, εστιασμένη στη λύση του προβλήματος, και απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών προβλημάτων όπως κατάθλιψη, άγχος, ξεσπάσματα θυμού, προβλήματα στις σχέσεις, παχυσαρκία, εθισμούς, αντιμετώπιση της σωματικής ασθένειας). Μοτίβα συμπεριφοράς, ειδικά γύρω από τα θέματα που προκαλούν συγκρούσεις, διερευνώνται για να εντοπιστούν οι ρίζες του προβλήματος, καθώς και για να μπουν ως στόχοι στη θεραπεία. Η θεραπεία επικεντρώνεται στο να βοηθήσει τα μέλη της οικογένειας να σκέφτονται και να συμπεριφέρονται πιο λειτουργικά, με αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες όλων και να δημιουργηθεί έτσι ένα οικογενειακό περιβάλλον πιο ήρεμο και χαρούμενο. Η αμοιβαία κατανόηση, η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός και η φροντίδα είναι δεξιότητες που κερδίζουν τα μέλη της οικογένειας επενδύουν στη θεραπεία και συμμετέχουν ενεργά.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με τις οικογένειες, ως θεραπεύτρια βλέπω συχνά τα μέλη μεμονωμένα, καθώς και από κοινού, ώστε να αποκτήσω μια πλήρη εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αλλά και για να εργαστώ σε μεγαλύτερο βάθος με κάθε επιμέρους μέλος διερευνώντας το ρόλο του ή τη συμβολή του στα προβλήματα της οικογένειας. Οι οικογενειακές συνεδρίες παρέχουν στα μέλη τη δυνατότητα να εκφράζουν την άποψή τους και το πώς βλέπουν τα πράγματα σε ένα περιβάλλον στο οποίο ενισχύεται η αμοιβαία κατανόηση και οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Καθ 'όλη τη διάρκεια της θεραπείας, η πρόοδος αναγνωρίζεται στην ολοένα βελτιωμένη λειτουργικότητα της οικογένειας.

Τι κερδίζει η οικογένεια μέσα από την ψυχοθεραπεία;

  Οι οικογένειες μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπεία όταν αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε στρεσογόνο γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ένταση στις οικογενειακές σχέσεις, όπως οικονομικές δυσκολίες, διαζύγιο ή θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου. Επιπλέον, μπορεί να είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας που επηρεάζουν την οικογένεια στο σύνολό της, όπως η κατάθλιψη, κατάχρηση ουσιών, χρόνιες ασθένειες, διατροφικά προβλήματα ή καθημερινές ανησυχίες, όπως προβλήματα επικοινωνίας, διαπροσωπικές συγκρούσεις ή προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά και τους εφήβους.Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί έχει προβλήματα στις κοινωνικές του συναναστροφές, η θεραπεία θα επικεντρωθεί στα μοτίβα συμπεριφοράς της οικογένειας που μπορεί να επηρεάζουν την κοινωνική συμπεριφορά του παιδιού αντί να αξιολογηθεί η συμπεριφορά του παιδιού και μόνο. Καθώς η οικογένεια αποκαλύπτει την πηγή του προβλήματος, μπορούν να μάθουν πώς να υποστηρίζουν το παιδί  και πώς να συμβάλλουν ώστε να ελαχιστοποιηθεί ή να τροποποιηθεί η ανεπιθύμητη συμπεριφορά του παιδιού.     

Πως μπορούν τα παιδιά να συμμετάσχουν στη θεραπεία;               

Τα παιδιά μέσα στη θεραπεία συμμετέχουν με διάφορους τρόπους οι οποίοι εξαρτώνται από την ηλικία τους και τα ενδιαφέροντά τους. Έτσι, πέρα από τον ανοιχτό  διάλογο, τα παιδιά μπορούν να εκφραστούν με φυσικό τρόπο μέσα από την τέχνη, το παιχνίδι και την κίνηση. Χρησιμοποιούμε κατά την διάρκεια της συνεδρίας κάθε επιστημονικά τεκμηριωμένη τεχνική για να βοηθήσουμε τα παιδιά να εκφραστούν και να μπορέσουμε να τα βοηθήσουμε να επιλύσουν τα προβλήματά τους.  

Ποιος θα πρέπει να συμμετέχει στην οικογενειακή θεραπεία;               

Συνήθως όποιος  εμπλέκετε στα θέματα που θέλετε να επιλύσετε πρέπει να συμμετάσχει στη θεραπεία. Συχνά αυτό περιλαμβάνει τους γονείς και τα παιδιά, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει και άλλα  μέλη της οικογένειας όπως τον παππού και τη γιαγιά, τον θείο /θεία, τον νονό / νονά ή όποιον θεωρεί η οικογένεια πως η συμμετοχή του μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων.

Βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια;

Νιώθεις πως επαναλαμβάνεις κάθε μέρα την ίδια ρουτίνα; Βαρέθηκες; …

Γιορτή της μητέρας

Για τη γιορτή της μητέρας

Γνωρίζω ένα κορίτσι. Και σήμερα θα σας πω την ιστορία της. Σαν ένα διαφορετικό …

Κορωνοϊός και Παιδιά: Οδηγός Διαχείρισης

Είναι πολύ δύσκολο να πας οπουδήποτε αυτές τις μέρες και να μην ακούσεις …