Blog & Lifestyle

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Εδώ θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από άρθρα ψυχολογίας, αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης . Επίσης, θα μπορείτε να ενημερώνεστε για νέα σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια που διοργανώνω. Αφεθείτε στο ταξίδι της ανακάλυψης του εαυτού σας και θα χαρώ αν θελήσετε να μοιραστείτε μαζί μου ανησυχίες ή προβληματισμούς ή ό, τι άλλο μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πιο ελεύθεροι και αληθινοί!

Διατροφικές διαταραχές: 10 τρόποι για να προστατεύσετε το παιδί σας

Μοιράσου το:

Στην Ελλάδα, το 7% του πληθυσμού νοσεί από διατροφικές διαταραχές ενώ ένα επιπλέον 7% αναφέρει συμπτώματα, ανεβάζοντας το ποσοστό των πασχόντων στο 13%! Σε πραγματικούς αριθμούς αυτό σημαίνει πως περίπου 2 εκατομμύρια νέοι με τις οικογένειές τους βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτό το πρόβλημα. Η παχυσαρκία εξελίσσεται σε πανδημία ενώ τα κρούσματα νευρικής ανορεξίας αυξάνονται συνεχώς. Για όσους δεν γνωρίζουν, το ποσοστό θνησιμότητας είναι μεγαλύτερο από όλες τις ψυχικές ασθένειες καθώς τα άτομα με διατροφική διαταραχή κινδυνεύουν 12 φορές περισσότερο.

Καθώς πρόκειται για μια ασθένεια που εμφανίζεται ύπουλα και συχνά συγχέεται με το άγχος, την κατάθλιψη αλλά και τη φυσιολογική ενασχόληση με την εμφάνιση και την αγωνία του παιδιού να είναι αρεστό,  οι γονείς συνήθως δυσκολεύονται να αντιληφθούν έγκαιρα τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Επειδή είναι δύσκολη η θεραπεία τους είναι πολύ σημαντικό να εστιάζεται η προσοχή σας  στην πρόληψη. Και αυτό θα συμβεί βοηθώντας το παιδί να διατηρήσει ένα υγιές σώμα και έναν υγιή τρόπο σκέψης για την εικόνα του σώματός του.

Ως γονείς έχετε τη δύναμη να προστατεύσετε το παιδί σας από μια δύσκολη και μακροχρόνια ασθένεια όπως είναι οι διατροφικές διαταραχές οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν στο θάνατο. Αξιοποιείστε τις παρακάτω κατευθύνσεις ώστε να δημιουργήσετε ένα υγιές περιβάλλον για το παιδί σας όπου θα αισθάνεται όμορφα με τον εαυτό του, θα έχει υψηλή αυτοπεποίθηση και θα μπορεί να κρατήσει μακριά του όλη την πίεση και τα λανθασμένα πρότυπα των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

 1. Κάντε στους δικούς σας το δώρο της μίμησης ενός υγιούς προτύπου. Να θυμάστε ότι τα παιδιά σας παρατηρούν, αφουγκράζονται και μιμούνται τη συμπεριφορά σας. Νιώστε άνετα με το σώμα σας όπως κι αν είναι και μην κάνετε κριτική για το βάρος κανενός και φυσικά ούτε για το δικό σας. Οι άνθρωποι είναι πολύ περισσότερα από τα κιλά τους και την εξωτερική τους εμφάνιση. Έχουν ικανότητες, όνειρα, αισθήματα, αξίες ακριβώς όπως έχετε κι εσείς. Φερθείτε λοιπόν στους άλλους όπως θα θέλατε εσείς να σας φέρονται.
 2. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε τη λέξη «Δίαιτα». Οι διατροφικές διαταραχές μπορούν πολύ ύπουλα και χωρίς να το καταλάβετε να εμφανιστούν με το πρόσχημα της «δίαιτας» αφού δίνουν στο παιδί το λανθασμένο μήνυμα της γρήγορης λύσης. Μιλήστε για την υγιή διατροφή και τις σωματικές δραστηριότητες. Τονίστε τη σημασία του υγιούς σώματος και όχι του αδύνατου.
 3. Μην επιτρέπετε ποτέ και σε κανέναν για οποιονδήποτε λόγο να κάνει αστεία με την εξωτερική σας εμφάνιση ή του παιδιού σας. Πολλές φορές κάτι που λέγεται σαν αστείο στο παιδί δημιουργεί αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα που μπορούν να προετοιμάσουν το έδαφος για την ανάπτυξη μιας διατροφικής διαταραχής.
 4. Προσπαθείτε να τρώτε μαζί με τα παιδιά σας όσο δυνατόν πιο συχνά. Έρευνες έχουν δείξει πως τα οικογενειακά γεύματα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης διατροφικής διαταραχής καθώς δίνουν την ευκαιρία στον γονέα να αποτελέσει πρότυπο μίμησης για υγιή διατροφή και να συζητήσει με το παιδί για τις σκέψεις και τις ανησυχίες του.
 5. Αποδεχθείτε το παιδί σας γι’ αυτό που είναι όχι γι’ αυτό που δείχνει ή που θα θέλατε να είναι. Το παιδί σας είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος με δικές του επιθυμίες και στόχους. Μην κάνετε το λάθος να το φορτώνετε με όσα θα θέλατε εσείς για τον εαυτό σας και δεν πετύχατε ή με όσα θα θέλατε να είναι το παιδί σας για να αισθάνεστε περήφανοι και επιτυχημένοι.
 6. Δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» φαγητά. Ποτέ μην απαγορεύετε στα παιδιά συγκεκριμένες τροφές επειδή παχαίνουν. Η υγιής διατροφή περιλαμβάνει όλες τις τροφές σε ισορροπία.
 7. Απολαύστε το φαγητό σας και μάθετε να τρώτε με ενσυνειδητότητα ώστε να μπορέσετε να το μάθετε και στα παιδιά σας. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει κάθε φορά που τρώτε όλη η προσοχή σας να είναι επικεντρωμένη στο φαγητό. Παρατηρήστε το φαγητό, την υφή του, τη μυρωδιά του, φάτε αργά και προσπαθήστε να καταλάβετε τα συστατικά του και την αίσθηση που σας αφήνει. Έχετε επίγνωση των σημάτων κορεσμού που σας στέλνει το σώμα σας και σταματήστε όταν καταλάβατε πως χορτάσατε. Το φαγητό πρέπει να είναι μια συνειδητή απόλαυση που θα τη βιώνετε με όλες σας τις αισθήσεις. Αν το κάνετε αυτό, οι ενοχές δεν θα έχουν πια θέση στη ζωή σας.
 8. Συζητήστε για τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς που προβάλλουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και εξηγήστε τους ποιο είναι το τίμημα που πληρώνουν αυτοί οι άνθρωποι για να φαίνονται έτσι καθώς και πόσο μεγάλη κέρδη αποκομίζουν οι βιομηχανίες που βρίσκονται πίσω από αυτόν τον ψεύτικο κόσμο.
 9. Μιλήστε στα παιδιά για τις φυσιολογικές αλλαγές που θα συμβούν στο σώμα τους στην εφηβεία. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τι να περιμένουν ώστε να μην παρερμηνεύσουν την υγιή ανάπτυξη ως παραπανίσια κιλά.
 10. Αγαπήστε και φροντίστε τον εαυτό σας. Ένας υγιής και ευτυχισμένος γονέας είναι η καλύτερη ασπίδα για το παιδί του απέναντι σε όλες τις ψυχολογικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών διαταραχών.
  Αν το παιδί σας εμφανίζει σημάδια ανησυχητικά για διατροφική διαταραχή, μην αφήσετε τον εαυτό σας να βυθιστεί στις ενοχές και τη θλίψη με σκέψεις σχετικές με το τι θα μπορούσατε ή τι δεν θα έπρεπε να είχατε κάνει. Αντί να αφήσετε τις ενοχές να σας καθηλώσουν, αναλάβετε δράση! Ενημερωθείτε και συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Όσο πιο σύντομα κινητοποιηθείτε τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανότητες να προλάβετε μια δυσάρεστη έκβαση. Όσο αγνοείτε ή υποτιμάτε τα συμπτώματα τόσο πιο δύσκολη θα είναι η θεραπεία.

Βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια;

Νιώθεις πως επαναλαμβάνεις κάθε μέρα την ίδια ρουτίνα; Βαρέθηκες; …

Γιορτή της μητέρας

Για τη γιορτή της μητέρας

Γνωρίζω ένα κορίτσι. Και σήμερα θα σας πω την ιστορία της. Σαν ένα διαφορετικό …

Κορωνοϊός και Παιδιά: Οδηγός Διαχείρισης

Είναι πολύ δύσκολο να πας οπουδήποτε αυτές τις μέρες και να μην ακούσεις …