Θεραπεία διαταραχών πρόσληψης τροφής

Μοιράσου το:

Τα προβλήματα με την πρόσληψη τροφής περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών που πιθανόν να πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια για μια διατροφική διαταραχή.  Ορισμένα από τα σημάδια που δείχνουν ότι ενδεχομένως υπάρχει διατροφική διαταραχή είναι όταν η σχέση σας με το φαγητό ξεφεύγει εντελώς απ’ τον έλεγχό σας. Τα διατροφικά προβλήματα σε  γενικές γραμμές εμφανίζονται επειδή οι άνθρωποι αναπτύσσουν περίπλοκες σχέσεις με το φαγητό ή το σώμα τους που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική και καταναγκαστική άσκηση και  υπερκατανάλωση τροφής ή υπερβολική στέρηση τροφής.

Πως μπορώ να καταλάβω αν έχω διατροφική διαταραχή;

Οι διαταραχές διατροφής είναι ένα περίπλοκο θέμα.  Μερικοί άνθρωποι βιώνουν τη σχέση τους με το φαγητό ως κάτι που τους προκαλεί έντονη δυσφορία, προβληματισμό, ενοχή ακόμα και απόγνωση ακόμα και αν δεν πληρούν τα κριτήρια που θα αναφέρουμε παρακάτω.

Οι έξι συγκεκριμένοι τύποι διατροφικών διαταραχών που αναφέρονται στην πέμπτη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου (DSM-5) είναι οι εξής:

therapeia diataraxon proslipsis trofis2

  1. Η νευρική ανορεξία χαρακτηρίζεται από ακραίο περιορισμό πρόσληψης τροφής που οδηγεί σε επικίνδυνα χαμηλό σωματικό βάρος με πολλές αρνητικές σωματικές συνέπειες. Ένα άτομο με ανορεξία συνήθως έχει διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματος, φόβο να αυξήσει το βάρος του και έχει έμμονες ιδέες για το φαγητό και το βάρος. Το DSM εντοπίζει δύο υποτύπους της ανορεξίας: τον «περιοριστικό», όπου το άτομο για να διατηρήσει το βάρος του περιορίζει υπερβολικά την τροφή ακολουθώντας έντονη και καταναγκαστική σωματική άσκηση και τον «καθαρτικός» τύπο με «επεισόδια υπερφαγίας» όπου το άτομο κάνει επεισόδια υπερφαγίας (πολλά από αυτά μπορεί να είναι κανονικά γεύματα και να θεωρούνται ως «υπερφαγία» από την ασθενή) συνοδευόμενα από καθαρτικές συμπεριφορές (έμετοι, λήψη καθαρτικών κ.α.)
  1. Η ψυχογενής βουλιμία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα υπερφαγικά επεισόδια που προκαλούν στο άτομο συναισθήματα ντροπής, ενοχής και τύψεις, τα οποία το οδηγούν σε αντισταθμιστική συμπεριφορά με σκοπό την αποφυγή της αύξησης του βάρους του, όπως αυτοπροκαλούμενοι έμετοι, χρήση καθαρτικών, διουρητικών ή άλλων φαρμάκων, παρατεταμένη νηστεία ή υπερβολική σωματική άσκηση. Οι συνέπειες συνήθως περιλαμβάνουν αφυδάτωση, χρόνια φαρυγγίτιδα ή φλεγμονή του οισοφάγου, κοιλιακό άλγος, και προβλήματα του εντέρου. Γενικά, τα άτομα με ψυχογενή βουλιμία έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος ή ελαφρώς αυξημένο.
  1. Η διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας μοιάζει με την ψυχογενή βουλιμία ως προς τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας ακολουθούμενα από συναισθήματα ενοχής και ντροπής. Ωστόσο, διαφέρουν στη συμπεριφορά που ακολουθεί το άτομο μετά από αυτά τα επεισόδια. Αντί για αντισταθμιστική συμπεριφορά (πρόκληση έμετου, εξαντλητική γυμναστική, κ.λ.π.), υπάρχει ως κριτήριο η συσχέτιση του επεισοδίου υπερφαγίας με 3 ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
  • κατανάλωση τροφής με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ότι συνήθως
  • κατανάλωση τροφής μέχρι του σημείο της δυσφορίας
  • κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής χωρίς την παρουσία φυσικού αισθήματος πείνας
  1. «Pica» είναι μια σχετικά σπάνια διατροφική διαταραχή όπου το άτομο επίμονα τρώει πράγματα χωρίς θρεπτική αξία (π.χ. χαρτιά, χώμα) για τουλάχιστον 1 μήνα
  2. Διαταραχή μηρυκασμού (Rumination Disorder) όπου το άτομο κάνει επαναλαμβανόμενα επεισόδια μηρυκασμού (ακολουθούμενα από επανακατάποση ή φτύσιμο) της τροφής για τουλάχιστον 1 μήνα
  3. Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder (ARFID) όπου το άτομο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ενεργειακές/διατροφικές απαιτήσεις του οργανισμού του ενώ υπάρχει διαθεσιμότητα τροφής και παρουσιάζει ένα ή περισσότερα από τα εξής: σημαντική απώλεια βάρους, ανεπαρκής διατροφή, εξάρτηση από την χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ή παρεντερικής σίτισης ή σοβαρή έκπτωση στην λειτουργικότητα.

Γιατί οι άνθρωποι εμφανίζουν προβλήματα στη διατροφή;

Τα προβλήματα σχετικά με τη διατροφή μπορούν να προκληθούν από ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών, βιολογικών ή κοινωνικών και να επηρεάσουν άτομα όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, αν και οι διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες εμφανίζονται σε υψηλότερα ποσοστά σε εφήβους και νέες γυναίκες από ό, τι σε άλλες ομάδες.

Ενώ η πολιτισμική κουλτούρα σχετικά με το βάρος και το μέγεθος του σώματος δεν είναι τελικά υπεύθυνη για την εμφάνιση των διατροφικών διαταραχών, αναμφισβήτητα παρέχουν ένα γόνιμο περιβάλλον για να αναπτυχθεί μια πολύπλοκη αντίληψη και σχέση με το φαγητό και την εικόνα του σώματος. Στην πραγματικότητα, ένας πολιτισμός που εξυμνεί τις εξαιρετικά λεπτές γυναίκες παρουσιάζοντας τις όμορφες και υγιείς δημιουργεί στους ανθρώπους χαμηλή αυτοεκτίμηση και αισθήματα μειονεξίας.

Οι έφηβοι συνήθως είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών λόγω των ορμονικών, σωματικών και νευρικών αλλαγών που βιώνουν και μερικές φορές κάποια στρεσογόνα ή τραυματικά γεγονότα ή προβληματικές σχέσεις μπορεί να οδηγήσουν έναν έφηβο  να αναπτύξει μια νοσηρή σχέση με το φαγητό. Ένα οικογενειακό ιστορικό με προβλήματα διατροφής ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών.

Πώς η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει;

Συνήθως, η θεραπεία των διατροφικών διαταραχών είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία και πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να διατηρήσουν το κίνητρο και την ενέργεια που απαιτεί η δέσμευση σε μια τέτοια διαδικασία.

Η Γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία θεωρείται η θεραπεία εκλογής για τις διατροφικές διαταραχές γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η θεραπεία των διατροφικών διαταραχών δεν αφορά μόνο την αλλαγή στις διαστρεβλωμένες σκέψεις και συμπεριφορές σε σχέση με το φαγητό και το σώμα αλλά και την απόκτηση αισθημάτων αυτοεκτίμησης, αυτό-αποδοχής  και σεβασμού για τον εαυτό.

 Κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τις διατροφικές διαταραχές θα μπορέσετε να μάθετε:§  Σχετικά με το πρόβλημά σας, τα συμπτώματα, και πώς να τα διαχειρίζεστε§  Να κρατάτε ένα ημερολόγιο των διατροφικών επεισοδίων, των αντισταθμιστικών συμπεριφορών καθώς και των γεγονότων που μπορεί να έχουν προκαλέσει αυτά τα επεισόδια.§  Να τρώτε πιο τακτικά μαθαίνοντας να μη μεσολαβούν πάνω από 3-4 ώρες μεταξύ των γευμάτων §  Πώς να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε για τα συμπτώματά σας. Αυτό μειώνει τη δύναμη των συμπτωμάτων πάνω σας.§  Πώς να αλλάξετε τα αυτοκαταστροφικό μοτίβα σκέψης σε σκέψεις που είναι πιο χρήσιμες. Αυτό θα βελτιώσει τη διάθεση και την αίσθηση της δεξιοτεχνίας πάνω από τη ζωή σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε μελλοντικά επεισόδια.§  Τρόπους για να διαχειρίζεστε τα καθημερινά σας προβλήματα με διαφορετικό τρόπο.  Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία θα σας δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Οι ικανότητες που θα αποκτήσετε μέσα από τη θεραπεία θα σας βοηθήσουν συνολικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σας και θα σας κρατήσουν στον καλό δρόμο που έχετε επιλέξει να ακολουθείτε.

Βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια;

Νιώθεις πως επαναλαμβάνεις κάθε μέρα την ίδια ρουτίνα; Βαρέθηκες; …

Γιορτή της μητέρας

Για τη γιορτή της μητέρας

Γνωρίζω ένα κορίτσι. Και σήμερα θα σας πω την ιστορία της. Σαν ένα διαφορετικό …

Κορωνοϊός και Παιδιά: Οδηγός Διαχείρισης

Είναι πολύ δύσκολο να πας οπουδήποτε αυτές τις μέρες και να μην ακούσεις …