Τι είναι η διαταραχή μετατραυματικού στρες;

Μοιράσου το:

therapeia-metatrymatikou--stress

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) είναι ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας που κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν όταν έρθουν αντιμέτωποι σε ένα ιδιαίτερα αγχογόνο και απειλητικό για τη ζωή τους συμβάν μια φυσική καταστροφή, ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, ή μια σεξουαλική επίθεση. Αν έχετε βιώσει ή ήσασταν παρόντες σε ένα τέτοιο γεγονός, είναι φυσιολογικό να έχετε δυσάρεστες αναμνήσεις, να αισθάνεστε σε εγήγορση ή να έχετε προβλήματα στον ύπνο. Στην αρχή, μπορεί να είναι δύσκολο να κάνετε κανονικές καθημερινές δραστηριότητες, όπως να πάτε στη δουλειά, να ψωνίσετε ή να περάσετε χρόνο με τους ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες. Αν περάσουν κάποιοι μήνες και εξακολουθείτε να έχετε συμπτώματα, μπορεί να έχετε PTSD. Για μερικούς ανθρώπους, τα συμπτώματα PTSD μπορεί να αρχίσουν αρκετά αργότερα από το τραυματικό γεγονός,  ή μπορεί να έρχονται και να φεύγουν με την πάροδο του χρόνου. Αν οι σκέψεις και τα συναισθήματα από το τραυματικό γεγονός επηρεάζουν την καθημερινότητά σας, σας στεναχωρούν πάρα πολύ ή προκαλούν προβλήματα στη ζωή σας, μπορεί να έχετε PTSD.

therapeia metatrymatikou stress 2

Τα καλά νέα είναι πως η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) μπορεί να αντιμετωπιστεί και να ξεπεραστεί μέσω της ψυχοθεραπείας. Επίσης, η ψυχοθεραπεία θα σας δώσει τις κατάλληλες τεχνικές ώστε να μπορέσετε να διαχειρίζεστε τα συμπτώματά σας χωρίς να σας κρατούν έξω από τη ζωή σας. Η ψυχοθεραπεία για το μετατραυματικό στρες μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σας ακόμα κι αν έχετε υποφέρει από αυτό για χρόνια.

Τι μπορεί να προκαλέσει διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD);

Κάθε απειλητική για τη ζωή σας ή τη ζωή κάποιου άλλου εμπειρία στην οποία ήσασταν παρόντες μπορεί να προκαλέσει PTSD. Αυτός ο τύπος εμπειριών ονομάζεται τραύμα. Τραυματικά γεγονότα που μπορούν να προκαλέσουν είναι: σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση, φυσική καταστροφή (σεισμός, πλημμύρα, ανεμοστρόβιλος, πυρκαγιά), αυτοκινητιστικό ατύχημα / δυστύχημα, ναυάγιο, τρομοκρατική επίθεση, βίαιος ή τυχαίος θάνατος κάποιου αγαπημένου προσώπου. Κατά τη διάρκεια αυτού του γεγονότος, μπορεί να μην είχατε κανέναν έλεγχο σε ότι συνέβαινε να αισθανθήκατε πολύ φοβισμένος. Όποιος έχει περάσει από κάτι τέτοιο μπορεί να αναπτύξει PTSD. Το τραύμα μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Ένα τραυματικό γεγονός θα μπορούσε να είναι κάτι που συνέβη σε σας, ή κάτι που είδατε να συμβαίνει σε κάποιον άλλο. Επίσης, βλέποντας τα αποτελέσματα ενός φρικτού ή βίαιου γεγονότος μπορεί επίσης να είναι τραυματικό.

Δεν είσαι μόνος

Η εμπειρία ενός τραυματικού γεγονότος δεν είναι κάτι σπάνιο. Στην πραγματικότητα είναι αρκετά σύνηθες αφού τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως 30-40% του ενήλικου πληθυσμού αναπτύσσουν PTSD, ενώ 20-30% των παιδιών μπορούν να αναπτύξουν PTSD.

Ποια είναι τα συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD);

Υπάρχουν 4 τύποι συμπτωμάτων οι οποίοι, ωστόσο, δεν είναι ίδιοι για τον καθένα. Κάθε άτομο βιώνει τα συμπτώματα με τον δικό του διαφορετικό τρόπο.

1.    Αναβιώνοντας ξανά το τραυματικό γεγονός. Είτε με εφιάλτες είτε με δυσάρεστες αναμνήσεις που μπορεί να εμφανίζονται ξαφνικά και να σας φαίνονται τόσο ρεαλιστικές και τρομακτικές σαν το ίδιο γεγονός να συμβαίνει ξανά.
2.    Αποφεύγοντας μέρη ή πράγματα που σας θυμίζουν το γεγονός. Για παράδειγμα, κάποιος που είχε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, αποφεύγει να οδηγήσει ξανά ή κάποιος που του είχαν επιτεθεί σε λεωφορείο, αποφεύγει τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, μπορεί να προσπαθείτε να είστε διαρκώς απασχολημένοι ώστε να αποφύγετε να σκεφτείτε ή να μιλήσετε για το γεγονός.3.
Έχετε περισσότερες αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα σε σχέση με παλαιότερα. Μπορεί η διάθεσή σας να είναι πεσμένη και να έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για πράγματα που σας ευχαριστούσαν. Ίσως, σκέφτεστε ότι ο κόσμος είναι επικίνδυνος και δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε κανέναν ή να αισθάνεστε ενοχές ή ντροπή γι’ αυτό που σας συνέβη. Για παράδειγμα, πιθανόν να σκέφτεστε ότι θα μπορούσατε να έχετε κάνει περισσότερα για να το είχατε αποφύγει.
4.    Νιώθετε ότι βρίσκεστε σε εγρήγορση. Ίσως δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή να συγκεντρωθείτε ή νιώθετε σαν να είστε σε επαγρύπνηση για να εντοπίσετε πιθανό κίνδυνο. Πιθανόν, να είστε ευερέθιστος και να θυμώνετε εύκολα ή να ξαφνιάζεστε εύκολα. Επίσης, μπορεί να έχετε υιοθετήσει έναν πιο ανθυγιεινό ή επικίνδυνο τρόπο ζωής όπως κάπνισμα, ναρκωτικά, αλκοόλ, επικίνδυνη οδήγηση.

Γιατί να κάνω ψυχοθεραπεία για τη διαταραχή μετατραυματικού στρες; 

Μετά τη θεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Όταν η διαταραχή μετατραυματικού στρες δεν αντιμετωπίζεται, συνήθως όχι μόνο δεν πηγαίνει καλύτερα αλλά μπορεί ακόμη και να επιδεινωθεί. Είναι πολύ εύκολο να σκεφτείτε ότι τα συμπτώματα του PTSD σας θα υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου. Αλλά αυτό είναι πολύ απίθανο, ειδικά εάν είχατε συμπτώματα για περισσότερο από ένα χρόνο. Ακόμα και αν τώρα αισθάνεστε ότι μπορείτε να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας, αυτά μπορούν να γίνουν χειρότερα με την πάροδο του χρόνου. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει ώστε η διαταραχή μετατραυματικού στρες να μην προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις σας, την καριέρα σας ή την εκπαίδευσή σας, έτσι ώστε να μπορέσετε να ζήσετε όπως εσείς θέλετε.

Βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια;

Νιώθεις πως επαναλαμβάνεις κάθε μέρα την ίδια ρουτίνα; Βαρέθηκες; …

Γιορτή της μητέρας

Για τη γιορτή της μητέρας

Γνωρίζω ένα κορίτσι. Και σήμερα θα σας πω την ιστορία της. Σαν ένα διαφορετικό …

Κορωνοϊός και Παιδιά: Οδηγός Διαχείρισης

Είναι πολύ δύσκολο να πας οπουδήποτε αυτές τις μέρες και να μην ακούσεις …