Blog & Lifestyle

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Εδώ θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από άρθρα ψυχολογίας, αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης . Επίσης, θα μπορείτε να ενημερώνεστε για νέα σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια που διοργανώνω. Αφεθείτε στο ταξίδι της ανακάλυψης του εαυτού σας και θα χαρώ αν θελήσετε να μοιραστείτε μαζί μου ανησυχίες ή προβληματισμούς ή ό, τι άλλο μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πιο ελεύθεροι και αληθινοί!

4 βήματα για να μη χρειαστεί ποτέ ξανά να επιβάλλετε τιμωρία στο παιδί σας!

Μοιράσου το:

Σας έχει τύχει ποτέ να τιμωρήσετε το παιδί σας σε στιγμή που ήσασταν θυμωμένοι ή κουρασμένοι και όταν αργότερα ηρεμήσατε να αισθανθήκατε ενοχές ή λύπη; Αν ανήκετε στην πλειοψηφία των γονέων, τότε η απάντηση σας είναι μάλλον «ναι». Στην πραγματικότητα αυτή είναι η μεγαλύτερη παγίδα στην οποία συνηθίζουν να πέφτουν οι γονείς.

Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν πως για να επιλυθεί ένα πρόβλημα κάποιος θα πρέπει να κάνει πίσω, να ηττηθεί. Αλλά αυτό μοιάζει περισσότερο με αγώνα εξουσίας παρά με προσπάθεια να διδάξουμε στο παιδί μας τρόπους ώστε να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του και να είναι σε θέση μεγαλώνοντας να κάνει πιο σωστές επιλογές.

Πιστέψτε με, ως ψυχοθεραπεύτρια και μητέρα γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι πολύ εύκολο να πέσετε σ’ αυτήν την παγίδα. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να είστε σκληροί και επικριτικοί με τον εαυτό σας ή να απογοητεύεστε όταν δεν τα καταφέρνετε. Συμβαίνει σε όλους. Δεν είναι εύκολο να είστε γονέας, μεγαλώνοντας μαθαίνετε από τα παιδιά σας όπως αυτά μαθαίνουν από εσάς.

Να θυμάστε ότι το σημαντικό είναι να κατανοήσετε ποιες είναι οι ανάγκες του παιδιού σας και τι ακριβώς θέλετε να μάθει. Ειδάλλως, απλά θα καταφέρνετε να ελέγχετε τη συμπεριφορά του μέσω της τιμωρίας χωρίς ουσιαστικά να το διδάσκετε το παραμικρό.

Κι αν πιστεύετε πως η μέθοδος της τιμωρίας είναι γρήγορη και αποτελεσματική, τότε μάλλον δεν έχετε αντιληφθεί το τίμημα που πληρώνετε εσείς και το παιδί σας. Όταν επιβάλλετε τιμωρία στο παιδί ουσιαστικά του αφαιρείτε την ευκαιρία να αναπτύξει αυτοπειθαρχία και υπευθυνότητα αφού μαθαίνει ότι κάποιος άλλος πρέπει να το κάνει αυτό. Έτσι μπορούμε να δούμε ένα παιδί να κάθεται όλη μέρα στον Η/Υ τρώγοντας junk food όσο οι γονείς του λείπουν και του είναι αδύνατο να σηκωθεί. Χρειάζεται να έρθουν οι γονείς του να του βάλουν τις φωνές και να το εξαναγκάσουν να σηκωθεί και να κάνει τα μαθήματά του.

Επιπλέον, το παιδί θεωρεί την τιμωρία άδικη και τους γονείς υπεύθυνους στρέφοντας έτσι τον θυμό του εναντίον τους. Σ’ αυτήν την περίπτωση το τίμημα που πληρώνουν οι γονείς είναι η εχθρότητα του παιδιού τους. Η τιμωρία καταφέρνει να επιδεινώνει τη σχέση γονέα – παιδιού και σιγά σιγά το μίσος και τα εχθρικά συναισθήματα παίρνουν τη θέση της αγάπης.

Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να αλλάξει η συμπεριφορά του παιδιού σας. Όταν διαφωνείτε με το παιδί σας, εστιάστε στις δεξιότητες που θέλετε να μάθει και διερευνήστε τους λόγους που το οδήγησαν να επιλέξει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Ο στόχος είναι να μάθει το παιδί να επιλέγει την κατάλληλη συμπεριφορά ακόμα κι όταν εσείς δεν είστε μπροστά.

Εγκαταλείψτε τον αγώνα εξουσίας και επικεντρωθείτε στο να μπορέσετε, σε συνεργασία με το παιδί, να βρείτε λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει ώστε η λύση αυτή να είναι αποδεκτή και από τους δύο. Έτσι, το παιδί θα έχει κίνητρο να κινητοποιηθεί αφού θα έχει συμμετάσχει και το ίδιο στην εύρεση λύσης και δεν του έχει επιβληθεί από κάποιον άλλο. Θα δεσμευτεί να αναλάβει την ευθύνη και θα αισθάνεται θετικά για τους γονείς του που δεν προσπάθησαν να νικήσουν εις βάρος του. Επίσης, ενισχύονται οι διανοητικές ικανότητες του παιδιού αφού θα πρέπει να σκεφτεί ώστε να πάρει μια απόφαση δίκαιη για όλους αλλά και οι δεξιότητές του επίλυσης προβλημάτων. Έχει παρατηρηθεί πως οι οικογένειες που κινούνται σε αυτόν τον άξονα αντί της επιβολής τιμωρίας, σταδιακά κατακτούν περισσότερη ηρεμία, ομαλή συνεργασία, ισορροπία και αγάπη στη σχέση τους με τα παιδιά.

Προκειμένου να σας βοηθήσω να κατανοήσετε καλύτερα πως μπορείτε να εφαρμόσετε αυτή τη διαφορετική προσέγγιση, σας την παρουσιάζω σε 4 βήματα:

1ο βήμα: εξηγήστε στο παιδί ποιο είναι το πρόβλημα που έχει προκύψει χωρίς να το κατηγορήσετε και εκφράστε τα συναισθήματά σας: «έχω ένα πρόβλημα που θέλω να συζητήσουμε κι αυτό είναι που δεν τακτοποιείς το δωμάτιό σου μετά το παιχνίδι. Θυμώνω πολύ όταν χρειάζεται να στο λέω συνέχεια και τελικά το τακτοποιώ εγώ. Κουράζομαι και θυμώνω πολύ».

2ο βήμα: διερευνήστε τις ανάγκες και τους λόγους που οδηγούν το παιδί σε αυτή τη συμπεριφορά χωρίς να παρεμβαίνετε. Σε αυτό το βήμα το κλειδί είναι να ακούσετε πραγματικά τι σας λέει και κυρίως τι δε σας λέει παρατηρώντας και τη μη λεκτική συμπεριφορά του. Η μόνη σας αντίδραση μέχρι να ολοκληρώσει πρέπει να είναι για να δείξετε ότι κατανοείτε με λέξεις όπως: «καταλαβαίνω, πες μου περισσότερα, με ενδιαφέρει πολύ αυτό που λες, σ’ ακούω, κ.ο.κ.»

3ο βήμα: παροτρύνετε το παιδί να σκεφτεί πως θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα και καταγράφετε όλες τις ιδέες του όσο απίθανες κι αν σας φαίνονται χωρίς να απορρίψετε καμία.

4ο βήμα: διαβάστε όλες τις ιδέες και βοηθήστε το παιδί να επιλέξει αυτή που ταιριάζει περισσότερο και στους δυο σας.

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα δείχνετε στο παιδί σας ότι οι ανάγκες του είναι σημαντικές για εσάς, ότι το εμπιστεύεστε και το αντιμετωπίζετε ως ισότιμο μέλος της οικογένειάς σας.

Βασική προϋπόθεση για να πετύχει αυτή η προσέγγιση είναι να την εξασκείτε καθημερινά χωρίς να απογοητεύεστε και να εγκαταλείπετε την προσπάθεια όταν δεν τα καταφέρνετε.  Επιπλέον, χρειάζεται να παρατηρείτε τι συμβαίνει μέσα σας όταν νιώθετε την ανάγκη να επιβάλετε τιμωρία. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που η ένταση της ημέρας σας παρασύρει να πέσετε στην παγίδα του αγώνα εξουσίας αναρωτηθείτε: «τι συμβαίνει μέσα μου; Τι νιώθω; Τι σκέψεις περνούν απ’ το μυαλό μου; Ποια ευάλωτη πλευρά μου πυροδοτείται από τη συμπεριφορά του παιδιού;».

Βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια;

Νιώθεις πως επαναλαμβάνεις κάθε μέρα την ίδια ρουτίνα; Βαρέθηκες; …

Γιορτή της μητέρας

Για τη γιορτή της μητέρας

Γνωρίζω ένα κορίτσι. Και σήμερα θα σας πω την ιστορία της. Σαν ένα διαφορετικό …

Κορωνοϊός και Παιδιά: Οδηγός Διαχείρισης

Είναι πολύ δύσκολο να πας οπουδήποτε αυτές τις μέρες και να μην ακούσεις …