Blog & Lifestyle

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Εδώ θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από άρθρα ψυχολογίας, αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης . Επίσης, θα μπορείτε να ενημερώνεστε για νέα σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια που διοργανώνω. Αφεθείτε στο ταξίδι της ανακάλυψης του εαυτού σας και θα χαρώ αν θελήσετε να μοιραστείτε μαζί μου ανησυχίες ή προβληματισμούς ή ό, τι άλλο μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πιο ελεύθεροι και αληθινοί!

Τι κοινό έχουν η παθητικότητα, η επιθετικότητα και το μπούμερανγκ;

Μοιράσου το:

Όταν επιλέγουμε να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με παθητικότητα νιώθουμε μια προσωρινή ανακούφιση που δεν εμπλέξαμε τον εαυτό μας σε κάποια πιθανή διαφωνία ή σύγκρουση, που δεν εκτεθήκαμε και που φαινόμαστε ακόμα καλοί στους γύρω. Η ανακούφιση όμως είναι μόνο προσωρινή γιατί αφενός το πρόβλημα που δεν αντιμετωπίσαμε, εξακολουθεί να υπάρχει αφετέρου κάναμε τον εαυτό μας να αισθανθεί αδύναμος και ανήμπορος σε σχέση με τους άλλους.

Αν πάλι επιλέξουμε την επιθετικότητα όχι μόνο δεν θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κατάσταση αλλά πάλι θα ενισχύσουμε την ανημπόρια μας που δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτό που θέλουμε με αποτέλεσμα όλη αυτή η βία να επιστρέφει σε εμάς και να εκδηλωθεί με αυτοτιμωρητικό τρόπο (π.χ. βουλιμία, ανορεξία, χρήση ουσιών).

Και στις δυο περιπτώσεις η στάση που θα επιλέξουμε γυρίζει σαν μπούμερανγκ όπως στην πολύ διδακτική ιστορία του Χόρχε Μπουκάϊ:

«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας τύπος που τριγυρνούσε μ’ ένα τούβλο στο χέρι. Είχε αποφασίσει ότι κάθε φορά που θα τον ενοχλούσε κάποιος σε σημείο που να τον εξοργίζει, θα τον κοπανούσε με το τούβλο. Η μέθοδος ήταν λίγο παλαιολιθική, φαινόταν όμως αποτελεσματική.

Μια φορά συναντήθηκε μ’ ένα φίλο πολύ υπεροπτικό, που του μίλησε με κακό τρόπο. Πιστός στην απόφασή του, ο τύπος του πέταξε το τούβλο. Δεν θυμάμαι αν τον πέτυχε ή όχι. Το θέμα όμως είναι ότι μετά έπρεπε να πάει να πάρει το τούβλο του και δεν το έβρισκε πουθενά. Στεναχωρήθηκε. Αποφάσισε τότε να βελτιώσει το «Σύστημα Αυτοπροστασίας με Τούβλο», όπως το είχε ονομάσει ο ίδιος. Έδεσε το τούβλο σ’ ένα σπάγκο που είχε μήκος ένα μέτρο και βγήκε έξω. Έτσι, το τούβλο δεν θα απομακρυνόταν πολύ. Διαπίστωσε όμως, ότι και η νέα του μέθοδος είχε προβλήματα. Από τη μια, το άτομο που γινόταν δέκτης της επιθετικότητάς του έπρεπε να βρίσκεται σε απόσταση βολής μικρότερη του ενός μέτρου, και από την άλλη, μόλις πετούσε το τούβλο έπρεπε να κάνει τον κόπο να τραβήξει αμέσως το σκοινί. Εξάλλου ο σπάγκος έμπλεκε και κουβαριαζόταν και η κατάσταση δυσκόλευε.

Τότε, ο άνθρωπος εκείνος επινόησε το «Σύστημα Τούβλο ΙΙΙ». Πρωταγωνιστούσε και πάλι το ίδιο τούβλο, όμως, στο νέο σύστημα ο σπάγκος διέθετε ελατήριο. Τώρα μπορούσε να εκτοξεύει το τούβλο πολλές φορές και να γυρνάει πίσω μόνο του, σκέφτηκε ο τύπος.

Όταν βγήκε στο δρόμο και δέχθηκε την πρώτη επίθεση, πέταξε το τούβλο. Δεν πέτυχε το στόχο του γιατί το τούβλο, ,ε τη δύναμη του ελατηρίου, γύρισε πίσω και κοπάνησε τον ίδιο κατακέφαλα.

Ξαναπροσπάθησε, αλλά έφαγε άλλη μια με το τούβλο στο κεφάλι γιατί δεν είχε υπολογίσει καλά την απόσταση.

Την Τρίτη φορά την έφαγε γιατί δεν το εκτόξευσε την κατάλληλη στιγμή.

Η τέταρτη φορά ήταν λίγο ιδιόμορφη γιατί, παρότι είχε αποφασίσει να κοπανήσει με το τούβλο το υποψήφιο θύμα του, ήθελε ταυτόχρονα και να το προστατεύσει από το χτύπημα, κι έτσι το τούβλο κατέληξε πάλι στο δικό του κεφάλι.

Του έκανε ένα τεράστιο καρούμπαλο.

Κανείς ποτέ δεν κατάλαβε γιατί δεν ξαναεπιχείρησε να χτυπήσει άλλον με το τούβλο, κι αν έφταιγαν τα χτυπήματα ή είχε συμβεί κάποια μεταστροφή στην ψυχολογία του.

Όλα τα χτυπήματα είχαν στραφεί εναντίον του”.

Ανάμεσα στην παθητικότητα και την επιθετικότητα, υπάρχει κι ένας άλλος δρόμος: η διεκδικητικότητα. Είναι ο δρόμος που μας επιτρέπει να εκφράζουμε με αμεσότητα και ειλικρίνεια τα συναισθήματα, τη γνώμη και τα δικαιώματά μας.

Είναι ο τρόπος που μας βοηθάει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τα δικαιώματά μας χωρίς ωστόσο να παραβιάζουμε τα δικαιώματα του άλλου. Έτσι, μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε τη ζωή με αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Ο διεκδικητικός άνθρωπος δεν καταπατά τα δικαιώματα ή την αξιοπρέπεια κάποιου άλλου. Αντίθετα, ακριβώς επειδή σέβεται και εκτιμά τον εαυτό του γνωρίζει πολύ καλά πως να σεβαστεί και τους άλλους χωρίς να χάσει ίχνος απ’ την αξιοπρέπειά του αναλώνοντας τον εαυτό του σε φωνές, βίαιες συμπεριφορές, εκρηκτικά ξεσπάσματα ή σε παθητική σιωπή και συσσώρευση του θυμού.

Η διεκδικητικότητα είναι μια δεξιότητα και όπως όλες οι δεξιότητες, μαθαίνεται. Δεν είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου που φέρει με την γέννησή του. Χρειάζεται λοιπόν να εκπαιδευτούμε σε αυτήν και να εξασκηθούμε, προκειμένου να μπορούμε να την εφαρμόζουμε σε διάφορες καταστάσεις στην ζωή μας.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την εκπαίδευση στην Διεκδικητική Συμπεριφορά, που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. 

Η εκπαίδευση στην διεκδικητικότητα μπορεί να αποτελέσει σαφή θεραπευτικό στόχο ή και μέρος της θεραπείας κάποιου ατόμου, που αντιμετωπίζει διάφορες δυσκολίες στη ζωή του, όπως κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, άγχος, πένθος, διατροφικές δυσκολίες.

Μέσα από μια τέτοια εκπαίδευση, το άτομο μαθαίνει να επικοινωνεί πιο αποτελεσματικά, αυξάνεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή του, κερδίζει τον σεβασμό και την εκτίμηση των άλλων, βελτιώνει τις ικανότητές του να παίρνει αποφάσεις, καταφέρνει πιο εύκολα να υλοποιεί τους στόχους του.

Η ανάγκη μας να είμαστε αρεστοί, το άγχος μας να μη στεναχωρούμε τους άλλους ή και ο φόβος μας μήπως μας εγκαταλείψουν κρύβεται συνήθως πίσω από την επιλογή μας για παθητική ή επιθετική στάση. Όμως, την επόμενη φορά που θα κάνουμε μια τέτοια επιλογή και θα νιώσουμε ότι όλος ο θυμός που εκτοξεύσαμε ή κατάπιαμε γύρισε πίσω μας σαν μπούμερανγκ, ας αναρωτηθούμε: “Ποιο είναι το τίμημα που πληρώνω για να είμαι αγαπητός ή για να μη στεναχωρήσω ή για να μη με εγκαταλείψουν;”

Βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια;

Νιώθεις πως επαναλαμβάνεις κάθε μέρα την ίδια ρουτίνα; Βαρέθηκες; …

Γιορτή της μητέρας

Για τη γιορτή της μητέρας

Γνωρίζω ένα κορίτσι. Και σήμερα θα σας πω την ιστορία της. Σαν ένα διαφορετικό …

Κορωνοϊός και Παιδιά: Οδηγός Διαχείρισης

Είναι πολύ δύσκολο να πας οπουδήποτε αυτές τις μέρες και να μην ακούσεις …