Blog & Lifestyle

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Εδώ θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από άρθρα ψυχολογίας, αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης . Επίσης, θα μπορείτε να ενημερώνεστε για νέα σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια που διοργανώνω. Αφεθείτε στο ταξίδι της ανακάλυψης του εαυτού σας και θα χαρώ αν θελήσετε να μοιραστείτε μαζί μου ανησυχίες ή προβληματισμούς ή ό, τι άλλο μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πιο ελεύθεροι και αληθινοί!

Όταν εμποδίζουμε τα δάκρυα

Μοιράσου το:

Πριν λίγους μήνες έτυχε να βρεθώ σε μια δυσάρεστη κατάσταση όπου με πλημμύρισαν έντονα συναισθήματα. Όταν συμβαίνει αυτό ξέρω πως η λύτρωση έρχεται μόνο μέσω του κλάματος. Δυστυχώς όμως όταν δεν βρήκα καθόλου χρόνο με τον εαυτό μου ώστε να αποκτήσω τη λύτρωση που χρειαζόμουν παρ’ όλο που γνώριζα ποιες θα είναι οι συνέπειες οι οποίες δεν άργησαν καθόλου να μου χτυπήσουν την πόρτα…

Έντονος θυμός, οργή, άγχος, ημικρανίες, στομαχόπονος, αίσθηση ότι όλα πάνε χάλια ήταν οι συνέπειες για το κλάμα που συγκρατήθηκε και δεν εκφράστηκε.

Ωστόσο, ήμουν τυχερή γιατί ως ψυχοθεραπεύτρια ήξερα τι να περιμένω όταν συγκράτησα τα συναισθήματά μου, κατάλαβα τι μου συνέβαινε όταν όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και τα σωματικά συμπτώματα με κατέκλυσαν και γνώριζα ποιος είναι ο τρόπος για να νιώσω και πάλι καλά. Αναρωτιέμαι όμως, πόσοι άνθρωποι έχουν αυτή τη δυνατότητα; Πόσοι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν τι τους συμβαίνει και πως μπορούν να βοηθηθούν; Επίσης, αναρωτιέμαι πόσοι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να κάνουν τη σύνδεση ανάμεσα σε αυτό που τους συνέβη στο παρελθόν και σ’ αυτό που τους συμβαίνει στο παρόν ώστε να βρουν τις απαντήσεις που έχουν ανάγκη και να μην οδηγηθούν σε μονοπάτια όπου η επιστροφή θα είναι πολύ πιο δύσκολη. Μονοπάτια όπως η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές, οι ψυχώσεις, τα ψυχοσωματικά προβλήματα.
Όσο κι αν προσπαθούμε να φαινόμαστε δυνατοί και να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας ένα πράγμα είναι βέβαιο: το σώμα μας ξέρει και δεν μπορούμε να το ξεγελάσουμε. Όλους τους άλλους μπορεί και να τα καταφέρουμε, το σώμα μας όχι. Και θα βρει τον τρόπο να μας το δείξει. Το συναίσθημα που ελέγχθηκε και δεν εκφράστηκε θα γίνει ημικρανία ή θυμός ή κάτι άλλο. Σίγουρα όμως θα βρει τον τρόπο να μας στείλει το μήνυμα. Αν δώσουμε σημασία και το ακούσουμε τότε είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

Θα πρέπει να θυμηθούμε τι συνέβη πριν εκδηλωθεί ο θυμός ή η ασθένεια. Βιώσαμε κάτι τραυματικό; συγκρατήσαμε τα δάκρυά μας; Ελέγξαμε συναισθήματα νομίζοντας ότι φαινόμαστε έτσι πιο αξιοπρεπείς; Είναι πολύ σημαντικό αυτό το στάδιο. Είναι το στάδιο της σύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν. Δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει. Συνήθως το αντίθετο ισχύει. Επειδή οι άνθρωποι πολλές φορές εκλογικεύουμε πολύ, μετά είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε σε ποιο ακριβώς σημείο, σε ποια χρονική στιγμή χαθήκαμε;

Αν ξεπεράσουμε κι αυτό το στάδιο τότε χρειάζεται να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, να αποδεχτούμε τα συναισθήματά μας, να τους επιτρέψουμε να υπάρχουν και να τα απελευθερώσουμε αφήνοντάς τα να εκφραστούν. Να κλάψουμε, να μιλήσουμε, να ζητήσουμε κάτι που δεν τολμήσαμε, να βρούμε έναν κατάλληλο τρόπο για να ξεσπάσουμε το θυμό μας για να μπορέσουμε επιτέλους να νιώσουμε ανακούφιση. Έτσι, θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε  αυτοσυνείδηση και θα μπορούμε στο μέλλον να διαχειριζόμαστε δύσκολες καταστάσεις.

Βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια;

Νιώθεις πως επαναλαμβάνεις κάθε μέρα την ίδια ρουτίνα; Βαρέθηκες; …

Γιορτή της μητέρας

Για τη γιορτή της μητέρας

Γνωρίζω ένα κορίτσι. Και σήμερα θα σας πω την ιστορία της. Σαν ένα διαφορετικό …

Κορωνοϊός και Παιδιά: Οδηγός Διαχείρισης

Είναι πολύ δύσκολο να πας οπουδήποτε αυτές τις μέρες και να μην ακούσεις …