Συχνές ερωτήσεις

Μοιράσου το:

Φοβάμαι να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία. Τι πρέπει να περιμένω;

Χρειάζεται δύναμη για να μπορέσει κάποιος να ζητήσει βοήθεια. Όταν προγραμματίσουμε την πρώτη μας συνάντηση θα συζητήσουμε για ότι σας δυσκολεύει και ότι θέλετε να πετύχετε σ’ ένα ασφαλές και ζεστό περιβάλλον. Θα έχετε τη δυνατότητα να με γνωρίσετε και να αποφασίσετε αν ο τρόπος δουλειάς μου σας ταιριάζει και θα δούμε μαζί πως έχετε ανάγκη να συνεχίσουμε.

 

Δεν έχω μιλήσει ποτέ σε κανέναν για τις δυσκολίες μου. Προσπαθώ πάντα να τα καταφέρνω μόνος / η μου. Δεν είναι αδύναμοι όσοι έρχονται για θεραπεία;

Αντιθέτως, οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια ξέρουν πότε πραγματικά την χρειάζονται και έχουν τη δύναμη να το κάνουν. Όλοι χρειάζονται βοήθεια κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αν ξέρετε ότι υπάρχει κάποιος που μπορεί να σας βοηθήσει γιατί να μην τον αφήσετε; Αν έχετε χαθεί στο δρόμο, τι θα σας βοηθήσει περισσότερο; Να ψάχνετε ώρες, ίσως και χωρίς αποτέλεσμα, να βρείτε τη σωστή διαδρομή ή να ζητήσετε βοήθεια από έναν ντόπιο περαστικό που ξέρει και μπορεί να σας βοηθήσει;

 

Θα χρειαστεί να πάρω φάρμακα ή να κάνω ψυχοθεραπεία;

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως τα συναισθηματικά προβλήματα και τα προβλήματα ψυχικής υγείας καθώς και ο ψυχικός πόνος που προκαλούν δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με φαρμακοθεραπεία. Αντί να εστιάσει μόνο στην καταπολέμηση του συμπτώματος, η ψυχοθεραπεία ψάχνει να βρει τις αιτίες που ο οργανισμός σας εμφάνισε αυτό το σύμπτωμα και τι είναι αυτό που εμποδίζει τη βελτίωση και την ψυχική σας ηρεμία. Έτσι, θα γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας, θα αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση της φύσης των δυσκολιών σας και σταδιακά θα πετύχετε να ζείτε με περισσότερη ηρεμία και ευεξία. Σε συνεργασία με ψυχίατρο θα μπορέσετε να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για εσάς και ενδεχομένως ένας συνδυασμός φαρμακοθεραπείας και ψυχοθεραπείας να είναι μια κατάλληλη για εσάς επιλογή.

 

Σε τι διαφέρει να μιλήσω μαζί σας με το να μιλήσω με έναν καλό φίλο / η ή στην οικογένειά μου;

Η διαφορά είναι ότι κάποιος που έχει την επαγγελματική εκπαίδευση και εμπειρία μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας με έναν διαφορετικό τρόπο, μαθαίνοντάς σας νέες δεξιότητες, διευρύνοντας τις πρooπτικές σας, ακούγοντάς σας χωρίς να σας διακόπτω ή να σας κρίνω, να είμαι δίπλα σας χωρίς να έχω συγκεκριμένες προσδοκίες από εσάς, να σας αποδέχομαι γι’ αυτό που είστε και να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε τον εαυτό σας.

Επιπλέον, η ψυχοθεραπεία είναι απολύτως εμπιστευτική. Δεν χρειάζεται ν’ ανησυχείτε αν θα μάθει κάποιος για τα προβλήματα που σας απασχολούν.

 

Ποιά είναι η διαδικασία; τι πρέπει να κάνω στις συνεδρίες;

Επειδή κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά προβλήματα και διαφορετικούς στόχους από τη θεραπεία, προσαρμόζω πάντα τη δομή της θεραπείας στις προσωπικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Σε γενικές γραμμές, θα συζητάμε για τα προβλήματα που σας απασχολούν τώρα στη ζωή σας, το παρελθόν που μπορεί να σχετίζεται με αυτά τα προβλήματα και θα παρατηρούμε την πρόοδο που υπάρχει μεταξύ των συνεδριών.

Πόσο καιρό θα διαρκέσει;

Ανάλογα τις ανάγκες σας, η θεραπεία μπορεί να είναι σύντομη και να αφορά ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ή να έχει μεγαλύτερη διάρκεια αν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε δύσκολα συναισθηματικά προβλήματα που σας ταλαιπωρούν καιρό. Συνήθως, προγραμματίζουμε εβδομαδιαίες συνεδρίες διάρκειας 50 -60 λεπτών και σταδιακά, όσο αυξάνεται η πρόοδός σας, τις προγραμματίζουμε σε πιο αραιά διαστήματα, ανά 15 μέρες, ανά μήνα, κ.ο.κ. Στην πρώτη μας συνάντηση θα συζητήσουμε για τη διάρκεια και τη συχνότητα των συνεδριών επειδή είμαι ευέλικτη και προσαρμόζομαι πάντα στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Έτσι, οι συνεδρίες μπορούν να γίνονται πιο αραιά ή να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, αν διαπιστώσουμε πως αυτό θα σας βοηθήσει.

Βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια;

Νιώθεις πως επαναλαμβάνεις κάθε μέρα την ίδια ρουτίνα; Βαρέθηκες; …

Γιορτή της μητέρας

Για τη γιορτή της μητέρας

Γνωρίζω ένα κορίτσι. Και σήμερα θα σας πω την ιστορία της. Σαν ένα διαφορετικό …

Κορωνοϊός και Παιδιά: Οδηγός Διαχείρισης

Είναι πολύ δύσκολο να πας οπουδήποτε αυτές τις μέρες και να μην ακούσεις …