Blog & Lifestyle

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Εδώ θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από άρθρα ψυχολογίας, αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης . Επίσης, θα μπορείτε να ενημερώνεστε για νέα σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια που διοργανώνω. Αφεθείτε στο ταξίδι της ανακάλυψης του εαυτού σας και θα χαρώ αν θελήσετε να μοιραστείτε μαζί μου ανησυχίες ή προβληματισμούς ή ό, τι άλλο μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πιο ελεύθεροι και αληθινοί!

Γιατί ποτέ δεν λέμε αυτό που σκεφτόμαστε;

Μοιράσου το:

Της Κυριακής Περδικέα, Κοινωνιολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Γιατί όταν σκεφτόμαστε κάτι δεν το λέμε; Έτσι απλά, όπως κάνουν τα παιδιά που με την ειλικρίνειά τους μας εκπλήσσουν και μας κάνουν να χαμογελάμε. Αυτή η αθώα και τόσο χαριτωμένη ειλικρίνειά τους που μας θυμίζει κάθε φορά ότι μεγαλώσαμε και δεν μπορούμε πια να εκφραζόμαστε χωρίς πρώτα να περάσουμε τη σκέψη μας από δεκάδες φίλτρα μέχρι τελικά να αποφασίσουμε να τη θάψουμε ή ακόμα χειρότερα να την εκφράσουμε ως υπονοούμενο προσδοκώντας ο άλλος να καταλάβει τι σκεφτόμαστε.

Καταλαβαίνω, βέβαια, ότι όσοι διαβάζετε αυτές τις γραμμές πιθανόν να σκέφτεστε: «ωραία όλα αυτά αλλά αν πρόκειται να πω  κάτι που ενδεχομένως φέρει τον άλλο σε δύσκολη θέση και θυμώσει μαζί μου τότε τι γίνεται;». Και εδώ ακριβώς ξεκινούν τα προβλήματα επικοινωνίας στις σχέσεις.

΄Ολοι, υποθέτω, έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με απρόσμενα και βίαια συναισθηματικά ξεσπάσματα ή επικριτικά σχόλια ή υπονοούμενα αντί για ευθύ και ειλικρινή διάλογο. Τι μπορεί να φταίει όταν ένα σχόλιο φαινομενικά αθώο οδηγεί σε μια έντονη σύγκρουση;

Σύμφωνα με τον Harvey Jackins, «Το άτομο αιχμάλωτο ενός παλιού πόνου λέει πράγματα που δεν έχουν σχέση, κάνει πράγματα που δεν έχουν  αποτέλεσμα, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μία κατάσταση, και υπομένει τρομερά αισθήματα που δεν έχουν σχέση με το παρόν». Αυτό σημαίνει πως ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε με τους άλλους είναι αποτέλεσμα των παιδικών βιωμάτων που έχουμε και του μοντέλου διαπαιδαγώγησης και επικοινωνίας που έχουμε μιμηθεί από τους γονείς μας. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί μάθει πως πρέπει να ελέγχει τον θυμό του γιατί είναι μη αποδεκτός τότε ως ενήλικας εξακολουθεί να συσσωρεύει θυμό τον οποίο εξωτερικεύει σε άτομα που δεν φταίνε και για ασήμαντους λόγους.

Ωραία ως εδώ, το παιδί έχει μάθει μια συμπεριφορά και ως ενήλικας την επαναλαμβάνει. Δεν είναι όμως τόσο απλό επειδή μαζί με τη μαθημένη συμπεριφορά στην επιφάνεια έρχονται και τα ανάλογα συναισθήματα που είχε βιώσει το παιδί σε παρόμοιες καταστάσεις όπως φόβο, απόρριψη, ντροπή και πίσω από κάθε συναισθηματικά φορτισμένη επικοινωνία βρίσκεται μια πεποίθηση που έχουμε για τον εαυτό μας, αυτό δηλ. που πιστεύουμε κατά βάθος για εμάς. Από εκεί ξεκινούν και οι προσδοκίες που έχουμε από τους άλλους οι οποίες όταν δεν επιβεβαιωθούν ξυπνούν όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος ο οποίος διαιωνίζεται. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι ο ενήλικας που ξεσπάει χωρίς λόγο ή γίνεται επικριτικός ή προτιμάει να μιλάει με υπονοούμενα, κρύβει μέσα του ένα πληγωμένο παιδί που δεν του επιτρέπει να επικοινωνήσει με τρόπο λειτουργικό με τους άλλους και επηρεάζει τη συμπεριφορά του απέναντι στα παιδιά του αλλά και στο / στη σύντροφό του. Ο Χόρχε Μπουκάϊ στο «Ιστορίες να σκεφτείς» λέει: «Πίσω από τη όψη της οργής στην πραγματικότητα κρύβεται μεταμφιεσμένη η θλίψη».

 

Το κλειδί για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο είναι καταρχάς να αποδεχθούμε αυτό που είμαστε και τα συναισθήματά μας. Είναι ok να είμαστε θυμωμένοι, είναι ok να είμαστε λυπημένοι, είναι ok να μη μας αρέσει κάτι, είμαστε αυτό που είμαστε και αυτό είναι ok.

Αφού καταφέρουμε να αποδεχθούμε τα συναισθήματά μας (είναι δύσκολο, το ξέρω) το επόμενο βήμα είναι να μιλήσουμε σ’ αυτόν που έχουμε απέναντί μας και είναι σημαντικός για εμάς. Έτσι απλά. Απλώς να του πούμε πως νιώθουμε γι’ αυτό που λέει ή κάνει, τι δεν μας αρέσει και τι θα θέλαμε να κάνει. Όσο και να περιμένουμε δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καταλάβει κανείς τι έχουμε στο μυαλό μας αν δεν το πούμε. Θα περιμένουμε μάταια και θα απογοητευόμαστε διαρκώς.

Οπότε να αποδέχεστε αυτό που νιώθετε, να μιλάτε και να λέτε αυτό ακριβώς που σκέφτεστε.

Βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια;

Νιώθεις πως επαναλαμβάνεις κάθε μέρα την ίδια ρουτίνα; Βαρέθηκες; …

Γιορτή της μητέρας

Για τη γιορτή της μητέρας

Γνωρίζω ένα κορίτσι. Και σήμερα θα σας πω την ιστορία της. Σαν ένα διαφορετικό …

Κορωνοϊός και Παιδιά: Οδηγός Διαχείρισης

Είναι πολύ δύσκολο να πας οπουδήποτε αυτές τις μέρες και να μην ακούσεις …