Ομαδική ψυχοθεραπεία

Μοιράσου το:

Γιατί ομαδική ψυχοθεραπεία;

Πολλά προβλήματα εμφανίζονται σε ομαδικά περιβάλλοντα: οικογένεια, σχολείο, εργασιακό περιβάλλον, κοινωνικές δραστηριότητες. Αυτά είναι τα περιβάλλοντα στα οποία μεγαλώνουμε και αναπτυσσόμαστε ως ανθρώπινα όντα. Η ομάδα ψυχοθεραπείας δεν είναι διαφορετική. Παρέχει ένα μέρος όπου μπορείτε μαζί με άλλους ανθρώπους να μοιραστείτε τα προβλήματα ή τις ανησυχίες σας, για να κατανοήσετε καλύτερα την κατάστασή σας, μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλον.

Επειδή πολλές φορές νιώθουμε πως αν ανοιχτούμε σε άλλους ανθρώπους πιθανόν να μας κρίνουν ή να μας κοροϊδέψουν, η ομαδική ψυχοθεραπεία μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε κάποια πολύ σημαντικά πράγματα όπως ότι τις ίδιες σκέψεις, συναισθήματα και φόβους δεν τα έχουμε μόνο εμείς αλλά και άλλοι άνθρωποι, ότι πολλοί άνθρωποι βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις με εμάς και ότι η ομάδα στην οποία είμαστε μέλη μας αποδέχεται ακριβώς γι’ αυτό που είμαστε. Έτσι, η ομαδική θεραπεία επιλέγεται από πολλούς ανθρώπους ακριβώς επειδή είναι πάρα πολύ βοηθητική.

Ομαδική  ψυχοθεραπεία
Ομαδική ψυχοθεραπεία

 

Ομαδική ψυχοθεραπεία

Βασικά θεμέλια της ομαδικής θεραπείας είναι η εχεμύθεια, η αλληλοϋποστήριξη, ο σεβασμός και η αποδοχή των μελών της ομάδας. Όλα αυτά τα στοιχεία βοηθούν την εξωτερίκευση των σκέψεων και των συναισθημάτων και φέρνουν την αυτογνωσία και την αυτοβελτίωση. 

Σε ποιους απευθύνεται η ομαδική θεραπεία;

Σε αντίθεση με την ατομική θεραπεία, τα μέλη της ομαδικής θεραπείας εκτίθενται σε πολλές απόψεις παρέχοντας έτσι την ευκαιρία για μεγαλύτερη γνώση του εαυτού αλλά και της συμπεριφοράς στις σχέσεις με τους άλλους. Φόβοι που πριν φαίνονταν στο άτομο, να είναι μοναδικοί, άλυτοι  και ότι θα πρέπει απλά να τους υπομένει, μέσα στην ομάδα το άτομο μπορεί να τους δει με μια άλλη οπτική. Είναι συχνά μια τεράστια ανακούφιση να μοιράζεσαι τις προσωπικές σου ανησυχίες με άλλους και να μπορούν να σε καταλάβουν.

Εξάλλου, η ομαδική θεραπεία είναι πιο κοντά στις πραγματικές συνθήκες ζωής και μας δίνει την ευκαιρία να δούμε άμεσα το πώς διαφορετικοί άνθρωποι βλέπουν αυτό που λέμε και σκεφτόμαστε. Ενδεχομένως, αυτός είναι και ο λόγος που η ομαδική θεραπεία φαίνεται να έχει πιο σταθερά αποτελέσματα μέσα στο χρόνο.

Η Ομαδική  ψυχοθεραπεία είναι μια μοναδική μορφή θεραπείας η οποία καθοδηγείται όπως και στην ατομική ψυχοθεραπεία από έναν επαγγελματία θεραπευτή. Ο θεραπευτής φροντίζει ώστε τα άτομα που θα αποτελέσουν μέλη της ομάδας να έχουν παρόμοιες ανησυχίες ώστε να είναι πιο βοηθητική για όλους.

Πως λειτουργεί; Χρειάζεται κάποιου είδους δέσμευση;

Η ομαδική ψυχοθεραπεία προϋποθέτει συμμετοχή σε ομαδικές συνεδρίες 1 φορά την εβδομάδα διάρκειας 2 ωρών. Η χρονική διάρκεια εξαρτάται από το είδος της ομάδας. Υπάρχουν ανοιχτές και κλειστές ομάδες. Στις ανοιχτές ομάδες μπορούν να συμμετάσχουν νέα μέλη οποτεδήποτε ενώ οι κλειστές ξεκινούν και ολοκληρώνονται με τα ίδια μέλη. Οι ομάδες απαρτίζονται από 4-8 μέλη και είτε στοχεύουν στη διαχείριση συγκεκριμένης δυσκολίας όπως φοβίες, κρίσεις πανικού, αγοραφοβία, κατάθλιψη, πένθος κ.ά. είτε έχουν πιο ευρύ φάσμα στόχων όπως η βελτίωση επικοινωνιακών δεξιοτήτων, εξάσκηση διεκδικητικότητας, αυτογνωσία, διαχείριση θυμού, βελτίωση αυτοπεποίθησης κ.ά.

Βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια;

Νιώθεις πως επαναλαμβάνεις κάθε μέρα την ίδια ρουτίνα; Βαρέθηκες; …

Γιορτή της μητέρας

Για τη γιορτή της μητέρας

Γνωρίζω ένα κορίτσι. Και σήμερα θα σας πω την ιστορία της. Σαν ένα διαφορετικό …

Κορωνοϊός και Παιδιά: Οδηγός Διαχείρισης

Είναι πολύ δύσκολο να πας οπουδήποτε αυτές τις μέρες και να μην ακούσεις …