Blog & Lifestyle

Καλώς ήρθατε στο blog μου! Εδώ θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από άρθρα ψυχολογίας, αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης . Επίσης, θα μπορείτε να ενημερώνεστε για νέα σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια που διοργανώνω. Αφεθείτε στο ταξίδι της ανακάλυψης του εαυτού σας και θα χαρώ αν θελήσετε να μοιραστείτε μαζί μου ανησυχίες ή προβληματισμούς ή ό, τι άλλο μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πιο ελεύθεροι και αληθινοί!

Τι πραγματικά συμβαίνει σ’ έναν άνθρωπο που πάσχει από Διαταραχή Προσωπικότητας;

Μοιράσου το:

Στο άκουσμα και μόνο του όρου διαταραχή προσωπικότητας, σε πολλούς ανθρώπους έρχονται εικόνες από ταινίες όπου παρουσιάζονται αυτά τα άτομα ως επικίνδυνα ή βίαια. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική.

Καταρχάς κρίνουμε απαραίτητο να διασαφηνίσουμε τους όρους προσωπικότητα και διαταραχή προσωπικότητας. Προσωπικότητα είναι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, τα συναισθήματα, οι σκέψεις, οι απόψεις και η συμπεριφορά μας που κάνουν τον καθένα από εμάς μοναδικό. Η προσωπικότητά μας διαμορφώνεται από την κληρονομικότητα και τις πρώτες εμπειρίες ζωής που είχαμε ως παιδιά.

Ένας άνθρωπος με υγιή προσωπικότητα καταφέρνει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις δυσκολίες που συναντά και είναι ικανός να διατηρεί υγιείς σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους και συνεργάτες του.

Τα άτομα με διαταραχή της προσωπικότητας εμφανίζουν σκέψεις και συμπεριφορές αρκετά άκαμπτες και βαθιά ριζωμένες που διαφοροποιούνται από το κοινωνικά αποδεκτό και ενοχλούν τον περίγυρό τους. Αυτή η ακαμψία τους εμποδίζει να βρίσκουν αποτελεσματικές λύσεις και να προσαρμόζονται στην εκάστοτε πραγματικότητα με συνέπεια να καταστρέφεται η ικανότητά τους να λειτουργήσουν.

Σε γενικές γραμμές τα άτομα με διαταραχή προσωπικότητας κάνουν πιο συχνά απόπειρα αυτοκτονίας και η αυτοκτονία είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου, φέρονται παρορμητικά σε συμπεριφορές όπως αλκοόλ, ουσίες, υπερφαγία, σεξ, απρόσεκτη οδήγηση, ξόδεμα χρημάτων, έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο και έχουν χαμηλό προσδόκιμο ζωής λόγω συχνών αυτοτραυματισμών και αυτοκτονιών.

Υπάρχουν δέκα είδη διαταραχών προσωπικότητας:

 • Παρανοειδής διαταραχή: το άτομο είναι ψυχρό και απόμακρο στις σχέσεις του και δεν εκφράζει τρυφερά συναισθήματα, δεν έχει χιούμορ και είναι υπερβολικά καχύποπτο. Έχει αυξημένο άγχος και φαίνεται αμυντικό, συγκρουσιακό και απρόθυμο να συμβιβαστεί. Ως παιδί έχει μεγαλώσει σε κακοποιητικό και εχθρικό περιβάλλον.
 • Σχιζοειδής διαταραχή: το άτομο είναι εσωστρεφές, συνεσταλμένο και μοναχικό. Μιλάει λίγο, προτιμά να μένει μόνο και παρασύρεται σε ονειροπολήσεις. Ως παιδί βίωσε υποτίμηση, απόρριψη και ενδοσχολική βία.
 • Σχιζότυπη διαταραχή: το άτομο είναι συναισθηματικά και κοινωνικά απομονωμένο. Είναι εκκεντρικό στη σκέψη, την εμφάνιση, την αντίληψη ή την επικοινωνία. Ως παιδί η οικογένειά του το αντιμετώπιζε ως ιδιαίτερο / διαφορετικό και το παραμελούσε. Έχει βιώσει έντονα απόρριψη και ενδοσχολική βία και έχει μεγαλώσει πιστεύοντας πως είναι περίεργο, ανεπαρκές και πως ο κόσμος είναι κακός και εχθρικός.
 • Αντικοινωνική διαταραχή: το άτομο συμπεριφέρεται ανεύθυνα και παραβιάζει τους κοινωνικούς κανόνες. Εμπλέκεται συχνά σε καβγάδες, αδιαφορεί για το νόμο, έχει αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, είναι ευερέθιστο, αδυνατεί να διατηρήσει μια σταθερή εργασία, είναι παρορμητικό, και δεν αισθάνεται ενοχές.
 • Οριακή – Μεταιχμιακή διαταραχή: το άτομο έχει ασταθή και συνεχώς μεταβαλλόμενη διάθεση, έχει έντονες και ασταθείς διαπροσωπικές σχέσεις με εναλλαγές μεταξύ της εξιδανίκευσης και της απόλυτης υποτίμησης. Είναι έντονα παρορμητικό και αυτοκαταστροφικό. Έχει έντονα ξεσπάσματα θυμού, έντονο άγχος και χρόνια αισθήματα κενού ή ανίας. Έχει ανεπίλυτα παιδικά τραύματα και ο βασικός του φόβος είναι η εγκατάλειψη.
 • Ναρκισσιστική διαταραχή: το άτομο έχει μια μεγαλειώδη αίσθηση σπουδαιότητας του εαυτού του και συμπεριφέρεται με αλαζονεία και αυθάδεια. Απαιτεί συνεχώς προσοχή και θαυμασμό και αδυνατεί να καταλάβει πως αισθάνονται οι άλλοι. Ως παιδί είχε ανεπαρκή οριοθέτηση και μεγάλωσε πιστεύοντας πως συναισθήματα όπως φόβος, ντροπή ή λύπη έχουν μόνο οι αδύναμοι. Κατά βάθος είναι ένα ευάλωτο παιδί που πασχίζει να κρύψει τις ευαισθησίες του.
 • Οιστριονική διαταραχή: το άτομο είναι υπερβολικά συναισθηματικό και αναζητά συνεχώς την προσοχή. Επιδεικνύει ρηχή έκφραση συναισθημάτων με υπερβολή και δε νιώθει άνετα αν δεν είναι το επίκεντρο της προσοχής. Χρησιμοποιεί την εμφάνιση για να τραβήξει την προσοχή και θεωρεί τις σχέσεις πιο στενές απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα. Ως παιδί βίωσε απόρριψη και αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος του.
 • Αποφευκτική διαταραχή: το άτομο αποφεύγει τις στενές διαπροσωπικές σχέσεις γιατί αισθάνεται ανεπαρκές και είναι υπερευαίσθητο στην κριτική των άλλων. Είναι ντροπαλό, έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και νιώθει πως είναι αποκρουστικό και ανεπιθύμητο.
 • Εξαρτημένη διαταραχή: το άτομο νιώθει ανεπαρκές και αβοήθητο. Βασίζεται στους άλλους για την λήψη αποφάσεων και τη διαχείριση προβλημάτων και παραχωρεί τις ανάγκες και τις επιθυμίες του σε όποιον δείξει διαθέσιμος να το φροντίσει. Ως παιδί ήταν υπερβολικά υποτακτικό, είχε τον φόβο ότι η μητέρα του δεν θα ανταποκριθεί στις ανάγκες του και πιθανόν να είχε και έντονο άγχος αποχωρισμού.
 • Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: το άτομο ασχολείται έντονα με την τάξη, την τελειοθηρία και τον έλεγχο. Είναι πολύ άκαμπτο με την οργάνωση και τους κανόνες, υπερβολικά ευσυνείδητο και άκαμπτο σε θέματα ηθικής ή αξιών. Είναι απρόθυμο να συνεργαστεί με άλλους εκτός αν οι άλλοι ακολουθήσουν ακριβώς τον δικό του τρόπο. Ως παιδί ήταν υπεύθυνο, σοβαρό και περιορισμένο. Ο βασικός του φόβος είναι η αποτυχία και η διάπραξη λάθους.

Τα άτομα αυτά συνήθως δεν αντιλαμβάνονται ότι η συμπεριφορά τους ή ο τρόπος σκέψης τους δεν είναι κατάλληλα- αντίθετα, συχνά πιστεύουν ότι οι τρόποι τους είναι σωστοί και ότι έχουν δίκιο.

Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί επιφανειακά να φαίνονται ιδιόρρυθμοι ωστόσο αν καταφέρναμε να παραβλέψουμε τις δυσκολίες τους ή να τις αποδεχθούμε, θα βλέπαμε έναν βαθιά πληγωμένο άνθρωπο, ένα ψυχικά τραυματισμένο παιδί.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι διαταραχές προσωπικότητας αναπτύσσονται στο έδαφος ακάλυπτων πυρηνικών συναισθηματικών αναγκών της παιδικής ηλικίας κυρίως με τη μορφή παραμέλησης ή κακοποίησης.

Οι ανάγκες αυτές είναι:

 • Ασφάλεια, σταθερότητα, φροντίδα και

αποδοχή

 • Αυτονομία, ικανότητα και αίσθημα ταυτότητας
 • Ελευθερία έκφρασης αναγκών και συναισθημάτων
 • Αυθορμητισμός, παιχνίδι
 • Ρεαλιστικά όρια

Η μη κάλυψη αυτών των αναγκών διαταράσσει την ικανότητα του ατόμου να δημιουργεί υγιείς σχέσεις, βλάπτεται η αυτοεκτίμηση και η συναισθηματική του σταθερότητα και διαταράσσεται η ικανότητά του για επίλυση προβλημάτων.

Οι άνθρωποι με διαταραχή προσωπικότητας δεν έχουν καταφέρει ουσιαστικά ποτέ να συνάψουν μια μακροχρόνια αισθηματική σχέση και βιώνουν τη ζωή τους ως άδεια.

Όταν κάποιο γεγονός τους υπενθυμίσει τις ακάλυπτες πυρηνικές τους ανάγκες τότε βιώνουν ένα ισχυρό συναίσθημα ντροπής, φόβου, θλίψης ή θυμού που τους κάνει να αισθάνονται ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Ότι και να κάνουν η έκβαση θα είναι η ίδια. Θα είναι ανίκανοι, μη ερωτεύσιμοι, αταίριαστοι, ευάλωτοι και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει αυτό το αίσθημα.

Είναι άνθρωποι καθημερινοί που όλοι κάποια στιγμή πιθανόν έχουμε συναντήσει και η αλήθεια είναι πως φαίνονται δύσκολοι αλλά στην πραγματικότητα είναι άνθρωποι δυστυχισμένοι. Επειδή δεν γνωρίζουν ότι τα προβλήματά τους οφείλονται στη διαταραχή τους και δύσκολα θα απευθυνθούν σε ειδικό εκτός αν κάποιος δικός τους, τους κινητοποιήσει, καταλήγουν να περνούν όλη τη ζωή τους στη δυστυχία και τη μοναξιά.

Επειδή τα προβλήματά τους είναι χρόνια και αφορούν κυρίως τις διαπροσωπικές σχέσεις τους, όταν προσέρχονται σε θεραπεία αυτό που αναφέρουν τις περισσότερες φορές είναι πως αισθάνονται δυστυχισμένοι όσο καιρό θυμούνται τον εαυτό τους. Μέσα από τη θεραπευτική σχέση σταδιακά ο θεραπευτής με υπομονή και φροντίδα θα προσπαθήσει να επουλώσει τα τραύματα της ψυχής τους έτσι ώστε η πληγή που κάποτε ανοίχθηκε να πάψει να ελέγχει τη ζωή τους αλλά να αποφασίσουν αν θέλουν στο εξής να έχουν οι ίδιοι τον έλεγχο και να μπορέσουν να γίνουν ευτυχισμένοι.

Βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια;

Νιώθεις πως επαναλαμβάνεις κάθε μέρα την ίδια ρουτίνα; Βαρέθηκες; …

Γιορτή της μητέρας

Για τη γιορτή της μητέρας

Γνωρίζω ένα κορίτσι. Και σήμερα θα σας πω την ιστορία της. Σαν ένα διαφορετικό …

Κορωνοϊός και Παιδιά: Οδηγός Διαχείρισης

Είναι πολύ δύσκολο να πας οπουδήποτε αυτές τις μέρες και να μην ακούσεις …